Verpleegkundige Marion gaf een gastles over de intense én prachtige kanten van haar vak

In de brugklas overtuigt haar docent Verzorging – mevrouw De Nooijer – Marion om tóch voor verpleegkunde te gaan. Twaalf jaar later nodigt diezelfde docent Marion uit om een gastles op het Hoornbeeck College te geven. 

HoornBACK paspoort

Naam: Marion Rikkers
Opleiding: Verpleegkunde niv-4
Locatie: Goes
Periode: 2016-2019
Nu: Verpleegkundige Acute Opname Afdeling

‘Verpleegkunde, dat kan jij best’

“Ik dacht op de middelbare school: verpleegkunde is voor mij veel te pittig”, aldus Marion. Ze is daarom van plan de opleiding Verzorgende IG te volgen op het Hoornbeeck College. “Maar mevrouw De Nooijer plantte het zaadje van verpleegkunde. Zij overtuigde mij met de woorden: verpleegkunde, dat kan jij best.” Dat blijkt vervolgens in de praktijk: Marion behaalt het diploma en maakt via stages kennis met verschillende werkvelden. Ze gaat aan de slag in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes.

Daar stapt ze in september 2019 binnen en begint direct met een opleiding tot verpleegkundige (Basis) Acute Intensieve Zorg in Rotterdam. Ze houdt gedurende haar opleiding en werk contact met mevrouw De Nooijer, die in 2019 het Calvijn College verruilt voor het Hoornbeeck College.

Coronatijd

Als in 2020 corona uitbreekt, is het alle hens aan dek in ADRZ Goes en zeker op de afdeling van Marion. Die krijgt grote hoeveelheden covid-patiënten binnen. Voor medewerkers is dit een loodzware tijd. Niet alleen vanwege de vele extra uren, ook omdat een ongekend aantal patiënten overlijdt op de afdeling.

“In de nachtdienst van oud en nieuw, 2020 op 2021, overleden in een nacht zeven patiënten”, vertelt Marion. Ik werkte samen met een collega. Op zo’n moment ga je door, je wil je emoties niet laten merken, maar het raakt je enorm. Toch probeer je warm en liefdevol te zorgen.”

Je wil je emoties niet laten merken, maar het raakt je enorm

Bedankbrief

Op de afdeling is Marion een van de weinige christenen. “Als er iets intens gebeurt, vraag ik weleens aan collega’s: naar wie ga je toe, waar uit je je emoties? Ik ben blij dat ik het in gebed voor God kan neerleggen en Hem telkens voor een werkdag kan vragen om kracht. Ik heb een intense baan, vorig jaar overleed een jonge Duitse moeder onder mijn handen. Ja, dan voel je je machteloos. Later kreeg ik een bedankbrief van haar 13-jarige dochter. Ze schreef: mijn moeder zou trots op je zijn geweest. Dan staan de tranen je wel in de ogen.”

Gastles geven

Het is geen wonder dat het Hoornbeeck College, en dan in het bijzonder docent De Nooijer, verpleegkundigen als Marion Rikkers graag voor een gastles uitnodigt. Wie kan beter de intensieve maar ook prachtige kanten van het vak vertellen dan iemand uit de praktijk? “Mevrouw de Nooijer zei: ‘Leuk dat je zo enthousiast bent over je vak, wil je niet een gastles voor eerstejaars geven?’ Nu houd ik niet van presenteren, maar de 50 minuten waren eigenlijk te kort.” En dat de verpleegkundestudenten aan haar lippen hangen lijdt geen twijfel.