'De patiënten zijn al gestraft, daar wil ik niet nog een schepje bovenop doen’

In de rubriek ‘HoornBACKer helpt’ volgen we oud-Hoornbeeckers die in hun werk erop gericht zijn om anderen te helpen. Met deze keer: Joanne van Dorp, verpleegkundige in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht. “Sommige patiënten komen regelmatig, omdat ze dan even een ander loopje hebben. Ik probeer het consult zo fijn en gezellig mogelijk voor ze te maken.”

HoornBACK Paspoort

Naam: Joanne van Dorp
Opleiding: Verpleegkundige
Locatie: Kampen
Vervolgopleiding: Hbo-v aan de Viaa in Zwolle
Huidige baan: Verpleegkundige bij CTP Veldzicht in Balkbrug

En huisartsenpraktijkje in een ander dorp dan je búiten de muren hebt. Zo omschrijft Joanne van Dorp de medische dienst bij Veldzicht waar ze werkt als verpleegkundige.

Veldzicht was een tbs-kliniek, maar sinds een aantal jaar is het een Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP). Er worden onder anderen asielzoekers met psychiatrische problemen opgevangen. Ook biedt Veldzicht forensische zorg – geestelijke gezondheidszorg in een strafrechtelijk kader – aan vreemdelingen. Oftewel, tbs voor mensen zonder status die delicten hebben begaan. “In de ggz gaat niets zoals je van tevoren denkt”, vertelt Joanne. “Soms is er veel tijd nodig om iets goed uit te leggen, vooral bij patiënten met psychoses. Maar door de juiste zorg en benaderingswijze zie je de patiënt snel weer opknappen. Dat vind ik zo mooi.”

Met open armen

Soms vinden ze een luisterend oor al genoeg, ontdekt Joanne. Vooral patiënten in beveiligingsniveau 4 – de zwaarst beveiligde afdeling – kloppen weleens bij haar aan met vage klachten. “Er kwam een patiënt met buikpijnklachten. Toen ik veel doorvroeg, bleek hij bang te zijn voor de gesloten deuren en de dood. Sommige patiënten komen regelmatig, omdat ze dan even een ander loopje hebben. Ik probeer het consult zo fijn en gezellig mogelijk voor ze te maken.”

Als christen heb je de plicht om iedereen met open armen te ontvangen

Ja, sommige mensen hebben ernstige delicten begaan. Maar daarvoor zijn ze al gestraft. Ik wil daar niet nog een schepje bovenop doen. Je kunt soms milder naar iemand kijken als je weet dat ze veel hebben meegemaakt. Als christen heb je de plicht om iedereen met open armen te ontvangen. Zacheüs stal alles bij elkaar, waste al het geld wit – en toch wilde Jezus bij hem zijn.”

Sprong in het diepe

Dat Joanne zo op haar plek zou zitten, had ze een paar jaar terug niet verwacht. Na een stage in een Berlijns ziekenhuis wilde ze op de oncologie werken. Totdat ze tijdens haar hbo-opleiding stageliep bij de ggz. “Toen ik daar voor de eerste keer binnenliep, dacht ik: wat verschrikkelijk. Maar de ggz heeft mijn hart gestolen. Daarom wil ik studenten aanmoedigen om overal te gaan kijken. En soms een sprong in het diepe te wagen.”

Dit artikel komt uit de Forward – voorjaar 2023, het magazine van HoornBACK.