Sara werkt in het Brandwondencentrum

In de rubriek ‘HoornBACKer helpt’ volgen we oud-Hoornbeeckers die in hun werk erop gericht zijn om anderen te helpen. Met deze keer: Sara Riegman, verpleegkundige in het Brandwondencentrum. “Als team zetten we ons in om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.”

HoornBACK Paspoort

Naam: Sara Riegman
Opleiding: BBL Verpleegkundige
Locatie: Rotterdam
Jaren: 2018-2023
Huidige baan: Verpleegkundige in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis

Voor langere tijd voor dezelfde patiënt zorgen: dat vindt Sara Riegman belangrijk. Ze wilde op de oncologieafdeling werken, totdat ze haar laatste stage in het Brandwondencentrum in Rotterdam loopt. “De perfecte afdeling om bekend te raken met de chirurgische kant – die had ik nog niet gezien,” vertelt Sara. Na haar stage mag ze er blijven werken.

Wondzorg

Als verpleegkundige verzorgt ze wonden van patiënten en begeleidt ze de familie. Ze staat aan het bed bij mensen van 0 tot 90 jaar. “Bij kleine kinderen zie je veel theeverbranding, als ze net kunnen lopen en ze per ongeluk een kop thee omstoten. Bij ouderen kunnen brandwonden ontstaan door een huisbrand, maar ook door bijvoorbeeld een kruik die is ontploft in bed.”

'In het begin bood ik vaak mijn excuses aan'

In het begin vindt ze haar werk best lastig. “Wondzorg kan pijnlijk zijn. Er komt ook veel verdriet bij kijken, je ziet dat patiënten soms breken als je ze verzorgt. Ik bood in het begin dan vaak mijn excuses aan, ik voelde me heel schuldig.”

Ingrijpend

Het meest heftig vindt ze de mensen van haar eigen leeftijd. “Die volgden dan net als ik een opleiding, gingen om met vrienden. Eén patiënt heeft lang op onze afdeling gelegen, nadat ze eerst een poos op de ic lag. Haar hele leven ging er anders uitzien. Ze was heel ernstig verbrand. Voor vriendinnen die op bezoek kwamen was dat ook ingrijpend om te zien.”

Eindresultaat

Juist omdat patiënten langere tijd zijn opgenomen, kan Sara een band met hen opbouwen. “Het mooiste vind ik dat je hem of haar na een paar maanden van de afdeling ziet gaan. Als team gaan we ervoor, we zetten ons in om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.”

Dit artikel komt uit de Forward – voorjaar 2023, het magazine van HoornBACK.