Marc is dronepiloot en ondernemer: "Niet zeuren, maar dóen"

In de rubriek ‘Net aan het werk’ volgen we Hoornbeeckers die aan de slag zijn na of naast hun opleiding. Deze keer aan het woord: dronepiloot en ondernemer Marc Schouten uit Gouda. “Met wat ik leer, kan ik de volgende dag gelijk aan de slag.”

HoornBACK Paspoort

Naam: Marc Schouten
Opleiding: AD Ondernemen
Locatie: Gouda en CHE in Ede
Periode: 2022-2024
Nu: eigen bedrijf UwDroneService

Als jongetje knutselde hij al aan bestuurbare helikopters. Langzaam boog zijn interesse om naar drones. Wat begon als hobby is nu niet alleen zijn beroep, hij heeft er zelfs zijn eigen onderneming van gemaakt. Met zijn bedrijf ‘UwDroneService’ maakt hij nu allerlei soorten droneopnames. Dit bedrijf heeft hij opgezet tijdens zijn opleiding Associate degree (Ad) Ondernemen, een opleiding van Hoornbeeck College en CHE.

Tussenjaar

Marc: “Na het behalen van mijn vwo-diploma met een technisch profiel wist ik niet wat ik wilde doen. De technische universiteit lag het meest voor de hand, maar een universiteit trok mij niet echt. Ik nam een tussenjaar en had tijd om me breder te oriënteren. In dit jaar bouwde ik mijn hobby als dronepiloot uit en kocht ik een professioneel exemplaar.”

Ik stapte naar de KVK en mijn bedrijf was een feit

“Tijdens een van de hobbyvluchten vroeg de projectleider van een wegenbouwproject of ik wat beelden kon maken. De kosten zou het bedrijf vergoeden. De projectleider was enthousiast en ik niet minder. Na deze opdracht ging ik steeds vaker aan de slag gaan als luchtfotograaf en maakte ik luchtfoto’s en -video’s voor marketingdoeleinden en bruiloften. Ik stapte naar de KVK en mijn bedrijf was een feit. Ik had zo nu en dan een opdracht, maar er kwam pas écht schot in de zaak toen ik mij specialiseerde. Ik investeerde in een drone met warmtebeeldcamera.”

Drone-inspecties

Nadat Marc een tijdje ‘normale’ luchtfoto’s en -video’s had gemaakt, begon zijn technische achtergrond weer te kriebelen. Na de aanschaf van de drone met warmtecamera begon hij zich te specialiseren in de technische toepassingen, met name drone-inspecties. Marc: “Met drones kan ik snel, veilig en efficiënt inspecties uitvoeren op plekken waar je met een gewone camera niet of moeilijk kan komen.

Ik bied ondertussen een breed palet aan drone-inspecties aan. Zo voer ik bijvoorbeeld periodieke inspecties uit van zonnepanelen, om te controleren op vuil en beschadigingen. Hierdoor kan brand, rendementsverlies en meer schade voorkomen worden. Ook lekdetectie in platte daken, dak- en gevelinspecties en warmtescans van gebouwen behoren tot de mogelijkheden. Zo draagt mijn bedrijf bij aan een duurzame toekomst.”

Jongste dronepiloot

Inmiddels behoort Marc tot de best opgeleide dronepiloten van ons land. In Nederland is hij de jongste dronepiloot met een EU Specific-Certificering. Daarmee mag hij ook vluchten met hoger risico uitvoeren. “Mijn volgende doel is het afronden van certificaat ITC level 1. Het ITC, Infrared Training Centre, is een Amerikaans opleidingscentrum voor warmtebeeld-technologie. Zo specialiseer ik mij verder in het maken van thermische opnames.”

Deeltijd hbo-student én ondernemer

Naast ondernemer is Marc ook student aan de Associate degree Ondernemen. Deze opleiding van Hoornbeeck College en CHE begeleidt ondernemers stap voor stap bij het starten van hun eigen bedrijf. Na deze deeltijdopleiding van twee jaar staat de onderneming als een huis. Marc: “Ik heb er nooit bewust voor gekozen om ondernemer te worden, maar ben wel altijd ondernemend geweest. Al vanaf mijn tiende handelde ik in van alles op Marktplaats.”

De opleiding voelt als een soort coaching van je eigen onderneming.

“De vrijheid en autonomie die je als ondernemer hebt, spreekt mij aan. Ik houd er niet zo van als mensen mij vertellen wat ik moet doen. De Ad Ondernemen is de enige deeltijdopleiding waar je écht bezig bent met het opzetten van je eigen bedrijf en tegelijkertijd je hbo-diploma haalt! Je gaat een dag in de week naar school en de rest van de tijd ben je met je bedrijf bezig. Doordat mijn medestudenten allemaal starters zijn, is de school een stimulerende omgeving. Je klas is je eerste netwerk, en de school voorziet je ook van een breder netwerk. Zo maakte een voormalig student Journalistiek mijn bedrijfsvideo. De docenten denken mee en helpen je bij de volgende stap.”

Coaching van eigen onderneming

Het ondernemerschap wordt niet vanuit lesboekjes geleerd op de Ad Ondernemen. Door de wol geverfde lokale ondernemers begeleiden de studenten. “De opleiding voelt niet als school, maar meer als een soort coaching van je eigen onderneming. Door ondernemer-sprekers die uitgenodigd worden en de bedrijfsbezoeken die je tussen de colleges door doet, staat de opleiding dicht bij het bedrijfsleven. Werk en opleiding lopen in elkaar over. Met wat ik leer, kan ik de volgende dag gelijk aan de slag.”

“Mijn grootste uitdaging is om mezelf naar binnen te vechten in een relatief nieuwe markt. Het is lastig om als jonge ondernemer zo’n specifieke en geavanceerde dienst op de markt te zetten. Daarom is het fijn dat mijn docenten, coach en trajectbegeleider heel benaderbaar zijn. Ze staan naast je als ondernemer. Ze hebben veel kennis en als ik vragen heb, kan ik altijd bij hen terecht.

Het voordeel van een kleine opleiding: je kent elkaar en weet elkaar te vinden. Ik houd van niet zeuren maar doen. Die insteek helpt me als ondernemer enorm, en mede daardoor heb ik in anderhalf jaar tijd van níks íets weten te maken. Dat is het mooie aan ondernemerschap.”

Dit artikel komt uit de Forward – voorjaar 2023, het magazine van HoornBACK.

Lees meer inspirerende verhalen: