Tim is woonbegeleider bij het Leger des Heils

In de rubriek ‘HoornBACKer helpt’ volgen we oud-Hoornbeeckers die in hun werk erop gericht zijn om anderen te helpen. Met deze keer: Tim Fierloos, woonbegeleider bij het Leger des Heils. “Ik ga wel goed op een stukje spanning en adrenaline.”

HoornBACK paspoort

Naam: Tim Fierloos
Opleiding: Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
Locatie: Goes
Periode: 2018-2021
Nu: Woonbegeleider bij het Leger des Heils in Dordrecht

Op een ochtend heeft Tim Fierloos een gesprek met een van zijn cliënten – een jongen die vaak door vrienden wordt overgehaald om alcohol te drinken. De avond ervoor was hij weer dronken en escaleerde de boel. “Hij gaf aan dat hij slecht nee kon zeggen”, vertelt Tim, “en alcohol verdoofde zijn problemen. Wel vond hij het fijn om af en toe teruggefloten te worden. Dus dat deed ik: ik vroeg hem om nee proberen te zeggen als hem weer alcohol werd aangeboden. Toen hij later terug op de opvang kwam, vertelde hij: ‘Toen mijn vriend vroeg of ik ook een blikje wilde, klonk jouw stem in mijn hoofd.’ Hij had niet gedronken. Daar doe je het voor.”

Gedrag signaleren

Tim wilde politieagent worden; Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen vond hij een interessante vooropleiding. Uiteindelijk blijft hij hangen bij zijn stageadres, als schaduwbegeleider in de dag- en nachtopvang bij het Leger des Heils in Dordrecht. “Gedrag komt altijd ergens vandaan. Dat vind ik interessant. Als je dat vroegtijdig signaleert, kun je conflicten voorkomen. Er gebeurt best wat op de afdeling, maar ik ga wel goed op een stukje spanning en adrenaline.”

'Gedrag komt altijd ergens vandaan. Dat vind ik interessant'

Zelfreflectie

Belangrijk in zijn vak is om te luisteren. “Luisteren om te begrijpen, niet om te reageren. Daardoor vind ik goed aansluiting bij cliënten.” Ook aan zijn opleiding heeft hij veel gehad. “Het Hoornbeeck zette erg in op zelfreflectie. Dat begreep ik eerst niet goed, maar uiteindelijk heb ik daar veel van geleerd. Wat is je attitude, hoe is je taalgebruik? Dat is bepalend voor een relatie met een cliënt.”

Voor nu zit Tim goed op z’n plek. “Het maakt me niet uit of ik bij de politie terechtkom of niet. Als ik me maar blijf ontwikkelen.”

Dit artikel komt uit de Forward – voorjaar 2023, het magazine van HoornBACK.