Waar zijn ze gebleven, die Emtekkers van toen?

We schrijven studiejaar 2001-2002. Hoornbeeck College Amersfoort sluit aan bij een landelijk initiatief: de mini-ondernemingen. Studenten richten een echt bedrijf op, geven aandelen uit voor startkapitaal, zoeken een product en vermarkten dat gedurende het schooljaar. Twaalf studenten commerciële economie – grotendeels afkomstig uit één klas – richten Emtek op.

Emtek? Eén Meisje Tussen Elf Kerels is de naam en de groep gaat op zoek naar een kansrijk product. Dat wordt een kliko-klem, een vernuftig klemmetje om het kliko-deksel op een kierstand te zetten. De afvalbakken worden op warme zomerse dagen een broeinest van rotting en stank. Door zuurstof in de kliko te laten, wordt ongerief voorkomen. Het bedrijf is een succes, net als Zamsberg Company, de tweede mini-onderneming op de locatie Amersfoort. Bij de landelijke finale kiest de jury uit 22 ondernemingen de Hoornbeeck-bedrijfjes als beste twee.

Collectors item

Inmiddels zijn twee decennia verstreken en HoornBACK is benieuwd waar de twaalf Emtekkers van toen terecht zijn gekomen. De zoektocht begint bij één van de toenmalige Emtek-directeuren Maarten Witvliet, hij wordt geciteerd in een artikel in Terdege van 24 april 2002. De redactie van Forward weet hem te traceren en Maarten duikt zijn geheugen in. Daar komen de namen spontaan weer bovendrijven. Op zolder heeft Maarten nog een klem in originele verpakking, een collectors item. Maar wat belangrijker is, hij vindt oude documenten waar de namen van het dozijn Emtekkers zwart-op-wit staan.

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Maarten Witvliet
Opleiding: Commerciële Economie
Locatie: Amersfoort
Periode: 2001
Nu: Head of Sales & Marketing, Visionplanner

Net echt!

Maarten Witvliet – directeur van de mini-onderneming – kijkt met ‘heel veel genoegen’ terug op het project Emtek. “Wij waren de eerste mini-onderneming, dus het was best spannend. Normaal stond er iemand voor de klas die het vertelde, nu moest je alles zelf doen. Het was net echt allemaal. Geweldig leerzaam. We werden begeleid door onder andere Jan van Bentum, maakten wilde plannen en kwamen uit op de kliko-klem. Ik herinner me nog een grote deal met de Gemeente Leusden, die bestelde er honderden. Daar waren we als commerçanten in spé best trots op. En de laatste aandeelhoudersvergadering in de kapel was ook een bijzonder moment, na een jaar ondernemen werd Emtek daar geliquideerd. Gelukkig met een mooi dividend richting de aandeelhouders.”

“Het was net echt allemaal. Geweldig leerzaam”

“Emtek was een prachtige tijd waarin je leert samenwerken, creatief zijn en meerdere functies bekleden, maar ook commercie, productie, personeelsbeleid en administratie leerden we gewoon in de praktijk.”

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Margaretha de Roos
Opleiding: Commerciële Economie
Locatie: Amersfoort
Periode: 2001
Nu: Fondswerving en projectleider, IDD

Eén Meisje

Eén Meisje Tegen Elf Kerels, daar staat de afkorting Emtek voor en die ene dame is Margaretha de Roos-de Koning. “Destijds was het best uniek dat een meisje koos voor Commerciële Economie, er waren er maar drie in onze klas. Maar het ondersteunende karakter van administratief en secretarieel sprak mij niet zo aan.” Als er deelnemers voor de mini-onderneming worden gezocht, meldt ze zich aan. “Het leek mij direct ontzettend leuk. Ja, ik probeerde de andere meiden nog over te halen, maar dat lukte niet. Ik vond het wel een ding, de enige meid met elf van die kerels, maar mijn vader zei: ga het doen.”

“Ik probeerde de andere meiden nog over te halen, maar dat lukte niet”

Daar krijgt Margaretha geen moment spijt van. “Ik was altijd een beetje verlegen, wat onzeker, daar heb ik geleerd dat je moet zeggen wat je vindt. Ik was HR-medewerker, dus moest weleens een stevig gesprek voeren met één van de anderen. Maar als je eerlijk bent, dan kan dat gewoon. We respecteerden elkaar.” Wat ze er ook leert: samenwerken. “Iedereen was anders, maar we waren allemaal trots op ons product. En met elkaar wilden we er het beste van maken.” De liquidatievergadering is onvergetelijk. “Een van de jongens las namens alle kerels een gedicht voor en hierin werd hun waardering richting mij uitgesproken. Ook kreeg ik een grote bos rozen.”

Dit zijn de 12

Maarten Witvliet
Toen: Directeur, Emtek
Nu: Head of Sales & Marketing, Visionplanner

Ruben Strijbis
Toen: Financieel medewerker, Emtek
Nu: Eigenaar, By Sensa keukens

Johnny van de Vliert
Toen: Marketingmanager, Emtek
Nu: Consultant, BPM Consult

Margaretha de Roos-de Koning
Toen: Personeelsmedewerker, Emtek
Nu: Fondswerving en projectleider, IDD

Arjan van Es
Toen: Marketingmedewerker, Emtek
Nu: Verkoper, Klein Kleding

Adriaan Egas
Toen: Productiemanager, Emtek
Nu: Directeur, Groan Mengvoederstoffen

Arjaan van der Giessen
Toen: Marketingmedewerker, Emtek
Nu: Commercial director, Schouten Plant-Based Protein

René van Harten
Toen: Staf, Emtek
Nu: Clustermanager Zorgadministratie, GGZ Rivierduinen

Marinus van Laar
Toen: Productiemedewerker, Emtek
Nu: Eigenaar, Querius

Arjen Bulk
Toen: Personeelsmanager, Emtek
Nu: Sr. Accountmanager bedrijven, vermogensfondsen en investeerders, Woord & Daad

Arjan van Renselaar
Toen: Financieel manager, Emtek
Nu: Vertegenwoordiger, Well-Fair

 

Dit artikel staat in de Forward 2022