HoornBACK’ers Bij Keesje

In 2018, halverwege haar studie, begint het te kriebelen bij Anne-Claire de Blois-Blonk uit Barendrecht. Ze draagt zelf rokjes en jurkjes en mist in de omgeving ‘een goede winkel waar je slaagt voor school of kerk’. Ze start samen met haar moeder Bij Keesje

Het bedrijf maakt een stormachtige ontwikkeling door: thuis beginnen, verhuizen naar een bescheiden pand en opschalen naar een grotere locatie. Inmiddels telt Bij Keesje 12 medewerksters, allemaal vrouw, is er een webshop én een fysieke winkel. En in het bedrijf draaien ook HoornBACK’ers mee. Dat laatste is niet toevallig.

“Oud-studenten van het Hoornbeeck zijn betrouwbaar en zijn enthousiast”

“De doelgroep voor onze winkel is ingekaderd en bestaat vooral uit vrouwen met een reformatorische achtergrond. Oud-studenten van het Hoornbeeck zijn betrouwbaar, houden van orde en overzicht en zijn enthousiast”, is de ervaring van Anne-Claire. Twee van die Hoornbeeck-alumni zijn Thirza Seip en Margreeth de Blois. Opmerkelijk: ze deden allebei een opleiding in de sector Zorg & Welzijn.

Thirza: van kinderdagverblijf naar klantenservice

“Ik heb een hele leuke tijd gehad op het Hoornbeeck”, steekt Thirza van wal. “Iedereen kende iedereen en ik heb er veel vriendschappen aan overgehouden.” Thirza deed SAW met als uitstroomrichting Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Bij haar laatste stage, een kinderdagverblijf, kon ze blijven werken. “Ik werkte er met veel plezier, maar na een aantal jaren kwam de twijfel. Is dit het ook voor de toekomst?”

Haar loopbaan nam een wending: ze stapte over naar Bij Keesje, waar ze de klantenservice bemenst. “Mails en berichten via social media beantwoorden, retouren verwerken in het systeem en creatieve ontwerpen maken voor bijvoorbeeld social media. Daarvoor heb ik een Adobe-opleiding gevolgd. Werken in dit bedrijf is heel anders dan met kinderen, maar er zijn ook overeenkomsten. Daar was creativiteit ook belangrijk.”

Margreeth: van alle markten thuis

“Ik kom uit Gouda en heb bewust gekozen voor Verpleegkunde op het Hoornbeeck in Rotterdam”, vertelt Margreeth de Blois (rechts op de foto). “Gewoon omdat ik wat anders wilde en de ziekenhuizen in Rotterdam toegankelijker zijn. Ik denk er met heel veel plezier aan terug, het was een fijne tijd met goede begeleiding.”

“Werken voor Bij Keesje is wat luchtiger dan in een ziekenhuis”

Margreeth trad in dienst op haar laatste stageadres, de MDL-afdeling van het IJsselland Ziekenhuis. Daar werkt ze vier dagen per week, de dinsdagen is ze actief voor Bij Keesje. Dan staat ze als fotomodel voor de camera en werkt ook aan de content van social media. “Heel gezellig om te doen en het is wat luchtiger dan in een ziekenhuis werken.”

Ze is trouwens al langer van alle markten thuis. Tijdens haar studie stond ze op zaterdag in een viskraam in Gouda. Een volledige overstap naar de modewereld? “Nee”, klinkt het beslist. “Ik zou mijn beroep als verpleegkundige niet willen inwisselen. Ik denk na over een specialisatie richting oncologie.”

Dit artikel staat in de Forward 2022.