Hoornbeeckers met een missie: Elize werkt bij Woord en Daad

‘Woord en Daad, dat is toch die organisatie met die sponsorkindjes?’ Ja, maar het is nog veel meer. Elize Weststrate heeft er niet één, maar twee banen. “We werken aan zichtbare tekenen van Gods koninkrijk. Dat geeft me een dubbele motivatie.” 

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Elize Weststrate (33)
Opleiding: Directiesecretaresse Management- assistent (Sprint)
Locatie: Rotterdam
Nu: Eventmanager en managementassistent bij Woord en Daad

 

Als secretaresse notuleert en plant ze, organiseert ze reizen en partnerbezoeken en onderhoudt ze contact met collega’s en partners, als eventmanager organiseert ze klein- en grootschalige evenementen. Met de jaarlijkse Werelddag als dé grote klapper. Ze hoeft bij Woord en Daad dus niet stil te zitten. “We hebben zes verschillende programma’s in 22 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika”, vertelt Elize. “Thema’s zijn Onderwijs, Agrarische Ontwikkeling, Werk en opleiding, Duurzaam Water, Noodhulp en Weerbaarheid, en Beleidsbeïnvloeding. We zijn er niet om ‘even te helpen’ als westerlingen, maar we werken samen met lokale partners aan duurzame, blijvende verandering in het leven van mensen die nu nog leven in armoede. Dat is de kracht van Woord en Daad.”

Weerbaar

In haar rol heeft Elize vaak contact met partners uit andere culturen. “Daar leer ik ontzettend veel van. Aan het begin van de pandemie waren we in Nederland enorm van slag. Toen zeiden onze partners: ‘We bidden voor jullie’. Onzekere en uitdagende situaties maken deel uit van hun dagelijks leven. Daardoor zijn ze veel weerbaarder. Het vertrouwen op God en de afhankelijkheid van Hem die je in de contacten terugziet, zetten je regelmatig stil.”

Het vertrouwen op God en de afhankelijkheid van Hem die je in de contacten terugziet, zetten je regelmatig stil

Voor de Werelddag 2022 heeft ze intensief contact onderhouden met Yacouba, een voormalig sponsorkind dat naar Nederland komt om te spreken op het evenement. “Het was nog spannend of hij hierheen kon komen. Toen hij er eenmaal was, zei hij: ‘Tot nu toe heeft God ervoor gezorgd dat alles goed kwam. Ik vertrouw erop dat Hij er deze week ook bij is.’ Daarna kon hij het loslaten. Dat vind ik echt een spiegel, hoe afhankelijk ze van God leven.”

Biddend solliciteren

Bijna twaalf en half jaar werkt Elize voor het Hoornbeeck College. Ze begint als secretaresse in Goes en wordt uiteindelijk coördinator administratie. De laatste vijf jaar combineert ze die job met twee dagen docent Office- en Managementsupport – eerst in Rotterdam, daarna in Goes.

Hoe ze ook geniet van de afwisseling, halverwege 2018 zoekt ze een nieuwe uitdaging. “Het mensgerichte, betekenisvol bezig zijn in het onderwijs, in combinatie met mijn interesse voor andere culturen, heeft ervoor gezorgd dat een baan in de ontwikkelingssamenwerking een ‘droomstip’ op de horizon werd.”

Toen de ene deur dichtging, ging heel kort daarna deze deur open

Ze meldt zich aan om drie maanden aan boord te gaan bij Mercy Ships als vrijwilliger. Bij terugkomst zou ze een baan gaan zoeken in de internationale ontwikkelingssamenwerking. Maar ze wordt niet geselecteerd voor Mercy Ships, hoort ze in mei 2019. Twee weken later wijst iemand haar op de vacature bij Woord en Daad. “Ik heb gebeden tijdens het sollicitatieproces. Uiteindelijk werd ik aangenomen voor de twee functies. Toen de ene deur dichtging, ging heel kort daarna deze deur open. Dat was heel bijzonder.”

Blessings

Woord en Daad is niet evangeliserend van aard, maar het geloof speelt wel een duidelijke rol. Zo bidden de collega’s elke maandagmorgen voor een specifiek partnerland. “In ons werk willen we iets laten zien van Gods liefde en barmhartigheid, dat motiveert mij extra. In het contact met collega’s en partners geef ik dat een plek door bijvoorbeeld een persoonlijke touch te geven in het contact. Mails aan partners begin ik vaak met ‘How are you doing’, en eindig ik met ‘Blessings’. Als ik diegene wat beter leer kennen, vraag ik naar zijn familie. Soms heb je een gesprek over identiteit.”

“Yacouba groeide op in een islamitisch gezin. In een van hun brieven schreef zijn sponsorfamilie: ‘We bidden voor je, zodat je tot zegen mag zijn in de woestijn van het leven.’ Op de Werelddag vertelde hij dat dat in zoveel aspecten tot uiting is gekomen. Het sponsorproject is levensveranderend geweest: hij is tot geloof gekomen, het grootste deel van zijn familie ook.”

Ik vind het mooi om als radertje in het geheel de verhalen van onze projecten te delen: verhalen van hoop, waarin de zegen van de Heere zichtbaar is

“Ik vind het mooi om als radertje in het geheel de verhalen van onze projecten te delen met mensen in Nederland. Verhalen van hoop, waarin de zegen van de Heere zichtbaar is. De quote van Susan Parker vind ik heel mooi: ‘We all have something to give whether it’s our time, our finances or our skills. When everyone does their little part, we’re going to see our world repaired.’”

Dit artikel staat in de Forward 2022. Meld je aan voor HoornBACK en ontvang het magazine jaarlijks!