Willemieke werkt in het speciaal onderwijs: "Als een leerling een letter heeft geleerd, gaat de vlag uit"

“Ik wilde altijd al juf worden en ontdekte dat je na havo-3 kan doorstromen naar de opleiding onderwijsassistente van het Hoornbeeck. Het mbo leek me leuker dan de havo”, vertelt Willemieke Schollaart. Ze krijgt geen spijt van haar route richting onderwijs.

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Willemieke Schollaart
Opleiding: Onderwijsassistente
Locatie: Rotterdam
Periode: 2005-2008
Nu: Leerkracht en teamleider in het voortgezet speciaal onderwijs

Hart verloren aan de zorgleerling

Op het Hoornbeeck College is Willemieke met haar 15 jaar een van de jongste studenten, maar “daar merkte ik niets van, behalve dat mijn vriendinnen eerder een OV-kaart kregen”. Op haar Hoornbeeck-tijd kijkt ze met veel plezier terug. “Het was een feestje, we hebben veel plezier gehad met de meiden. Vooral de rollenspellen en presentaties. Ik ben altijd een serieuze student geweest, de opleiding zelf vond ik niet moeilijk.”

De eerste week ervoer ik als heel intens, daarna heb ik er mijn hart aan verloren

Wat Willemieke het meest is bijgebleven aan drie jaar Hoornbeeck? “De twee keer een half jaar stage”, zegt ze direct. “De eerste was in het gewone basisonderwijs, de tweede verplicht in het speciaal onderwijs. Ik kwam op De Rank in Barendrecht en wist niets van kinderen met een beperking. De eerste week ervoer ik als heel intens, daarna heb ik er mijn hart aan verloren. Ik heb ontdekt dat juist de zorgleerling bij mij past.”

Voor de klas

Zodra Willemieke haar Hoornbeeck-diploma in ontvangst neemt, gaat ze aan de slag op haar stageschool om er niet meer weg te gaan. Ze wordt onderwijsassistent, staat op een gegeven moment regelmatig voor de klas en besluit met volle ondersteuning van haar werkgever SO Randstad de deeltijd-pabo te doen. “Ik ben toen ook helemaal voor de klas gaan staan, in het voortgezet speciaal onderwijs.” Later wordt ze teamleider en ten tijde van het interview vervangt ze tijdelijk een intern begeleider.

Kleine stapjes vieren

Wat werken in het speciaal onderwijs zo bijzonder maakt? “Je draagt bij aan de kleine stapjes die een leerling zet en die vier je met elkaar. Als een leerling een letter heeft geleerd, gaat hier de vlag uit”, zegt Willemieke enthousiast. “En het verveelt nooit, speciaal onderwijs sluit aan bij het individu en leerlingen en zorgvragen zijn altijd weer anders. Dat is superinteressant. Natuurlijk zijn er soms ook moeilijke situaties, maar daar sta je nooit alleen voor. Je doet het hier echt samen.”

Speciaal onderwijs verveelt nooit

Innerlijke drijfveer

Willemieke raadt iedereen met plannen om zich te ontwikkelen aan het te doen. “Probeer het als je iets wilt. Ik zag best een beetje op tegen de pabo maar dacht ook: ik doe het gewoon, dan ontdek ik vanzelf of het lukt. Dit advies geef ik nu ook aan collega’s die soms opzien tegen de toetsen op de pabo. Als je innerlijke drijfveer goed is, is een opleiding meestal haalbaar.”

Dit artikel staat in de Forward 2023, een uitgave van het Hoornbeeck College.