Verpleegkundedocent Anita ging terug naar de IC: ‘Ze hadden mensen nodig die kunnen beademen’

Anita Lagendijk werkte in een verpleeghuis, stapte over naar het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en volgde daar de opleiding tot IC-verpleegkundige. Daarnaast werkte ze in het onderwijs.

Toen ze naar de andere kant van het land verhuisde, zegde ze haar baan op – ze bleef echter oproepkracht. Ze ging aan de slag als docent Verpleegkunde op het Hoornbeeck Amersfoort. Twee jaar later besloot ze om naast haar werk Theology and Religious Studies te gaan studeren aan de VU in Amsterdam. Toen het coronavirus de kop op stak werd ze gebeld. “We hebben mensen nodig die kunnen beademen. Wil je helpen?”

Prioriteiten stellen

Anita twijfelde geen moment en realiseerde zich dat haar hart op de Intensive Care ligt. De volgende dag startte ze weer in Rotterdam. “Ik kwam terug in een warm bad. Ja, het werk is soms zwaar, maar de teamspirit maakt het mooi om te doen. Samen leveren we goede zorg. Het covid-19-virus is onvoorspelbaar, relatief jonge mensen overlijden soms snel. Het laat zien hoe kostbaar de tijd is die je hebt met anderen. Stel de juiste prioriteiten, het leven is niet maakbaar en kan morgen voorbij zijn.”

Het laat zien hoe kostbaar de tijd is die je hebt met anderen

Anita werkt drie dagen op de IC van het Ikazia Ziekenhuis en geeft één dag les op het Hoornbeeck College (Amersfoort), waar haar docenten van vijftien jaar terug nu collega’s zijn. Dit drukke bestaan combineert ze met haar studie. Ze is getrouwd en pleegmoeder van Anneke van zeventien.

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Anita Lagendijk (35)
Opleiding: Verzorgende IG
Locatie: Amersfoort (tot 2006) en Rotterdam
Periode: 2004-2007
Nu: IC-verpleegkundige Ikazia Ziekenhuis Rotterdam

Dit artikel komt uit de Forward 2021, het magazine van HoornBACK.  

Lees meer artikelen