Oud-student Pieter Speksnijder is eigenaar van drie startups

“Ik wil gewoon vrij zijn,” zegt Pieter Speksnijder (21) oud-student ICT van de locatie Gouda, als zijn drijfveer aan de orde komt. Geen verplichtingen maar zelf keuzes maken. “Dat betekent niet alleen leuke dingen doen, maar uitdagende en zinvolle dingen.”

HoornBACK paspoort

Naam: Pieter Speksnijder
Opleiding: Applicatie- en media- ontwikkelaar niveau 4
Locatie: Gouda
Periode: 2017-2020
Nu: in loondienst en eigenaar van drie startups

De wereld van ict is in een nieuwe stroomversnelling beland en niet eerder waren de gevolgen zo groot en onvoorspelbaar. Zelfs zo dat overheden en captains of industry als Elon Musk (Tesla) de technologische ontwikkelingen in de pauzestand willen zetten. Dat laatste, een time-out, is echter onmogelijk. “Artificial Intelligence (AI, red.) is al langere tijd in ontwikkeling en komt nu naar buiten”, weet Pieter Speksnijder. “Er gaat enorm veel gebeuren, zeker in hoe online de techniek gemaakt en ingezet wordt. Als ik nu bijvoorbeeld een stuk code in een bepaalde programmeertaal nodig heb, laat ik dit negen van de tien keer maken met AI. Ik hoef hethele technische vraagstuk niet meer zelf uit te denken, maar vraag een AI-tool om een antwoord of oplossing. Het antwoord rolt er binnen een paar seconden uit.”

Als programmeurs minder nodig zijn, heeft de ict-opleiding van het Hoornbeeck dan nog wel toekomst? Nog concreter: moeten jongeren zich nog wel aanmelden voor een technische opleiding? “Zeker”, zegt Pieter Speksnijder overtuigd. “Alleen moeten ze zich veel breder ontwikkelen en wellicht ook verbindingen leggen met andere opleidingen.

'De wereld van ict is in een nieuwe stroomversnelling beland'

De ict’er van de toekomst heeft ook andere skills nodig. Je moet breder kunnen denken dan binnen de kaders van je vakgebied. Denk aan het op een juiste manier aanvliegen van een project en het communiceren richting de klant. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je niet verdwaalt in jargontaal, waardoor het onduidelijk wordt voor de klant. ” Die vaardigheden deed Pieter Speksnijder zelf ook op tijdens zijn studie, maar vooral tijdens de stages.

Ondernemersgeest

Speksnijder volgde de opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar niveau 4. Bij zijn laatste stageadres, HJ Media Groep, is hij “blijven plakken”. Inmiddels werkt hij er ruim drie jaar. “Maar ik heb energie te veel”, zegt hij optimistisch, “en heb ook drie ondernemingen. Met WebConfident ontwikkelen we samen met oud-klasgenoten Jonathan van der Maas en Simon Doornenbal grote complexe webapplicaties.” Zijn tweede bedrijf, Adapta, visualiseert onderliggende bedrijfsdata op basis met behulp van AI. Hier werkt hij samen met oud-Hoornbeecker Walter van der Giessen.“Ons systeem werkt net als Google, je stelt als ondernemer een vraag, bijvoorbeeld ‘wat is de omzet van werknemer x?’ en ons systeem geeft je in een mum van tijd antwoord. Een vraag als ‘met welk team van verkopers haal ik de beste omzet op de winkelvloer’ koppelen we zelfs aan weerfactoren. De ondernemer heeft één stuurhut waarin hij inzicht krijg in zijn complete onderneming. Zonder dat technische kennis vereist is.”

FIRE

Ook in Speksnijders derde bedrijf speelt een oud-Hoornbeecker een belangrijke rol. Binnen Financial Vision ontwikkelt hij samen met Edo van Voorst een applicatie die financiële inzichten creëert. “Hierbij maken we gebruik van forecasting. We gebruiken iemands risicoprofiel om eventuele verliezen goed te kunnen maken. Het is ontstaan doordat ik in de coronaperiode interesse kreeg in investeren. Tijdens het onderzoek kwam
ik de principes van FIRE tegen (Financial Independence, Retire Early, red.) en ontdekte dat eerder stoppen met werken voor iedereen is weggelegd, mits je consistent maandelijks geld naar de beurs brengt in verschillende ETF’s.”

Afhankelijk

Werken, ondernemen, investeren, Pieter Speksnijder heeft tropenjaren achter de rug in het aantal gewerkte uren per week. Daarbij is ‘financieel onafhankelijk zijn’ een van zijn drijfveren. Vraag is wel, hoe afhankelijk ben je dan nog van God? “Dat is een spanningsveld”, erkent hij. “Hierover heb ik vaak goede gesprekken met ondernemers die ook willen leven volgens Bijbelse normen en waarden. In het aankomend catechisatieseizoen wordt het een belangrijke vraag hoe ik een betere en gezondere balans kan aanbrengen tussen werk en het geloof.”

Dit artikel komt uit de Forward – voorjaar 2023, het magazine van HoornBACK.