Jonge aannemer Matthijs Mondria begon op z’n twintigste voor zichzelf: “Ik houd wel van een uitdaging”

Het Hoornbeeck College heeft naast de zes bekende vestigingen ook nevenlocaties in Gorinchem, Rijssen, Hoevelaken en Barneveld. Ook studenten van deze locaties zijn na hun diplomering HoornBACK’ers. Zoals Matthijs Mondria, die in 2020 met zijn niveau-3 diploma Allround Timmerman de school verliet.

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Matthijs Mondria
Opleiding: Timmerman niveau 2 en 3
Locatie: Gorinchem
Periode: 2017-2020
Nu: Eigen bouwbedrijf

Goede band met docenten

Zeven jaar duurde de beroepsopleiding van Matthijs Mondria, eerst vier jaar op de bouwafdeling van de Gomarus Scholengemeenschap, aansluitend drie jaar op het Hoornbeeck College. “In die zeven jaar kregen we les van dezelfde vakdocenten, dus dan krijg je wel een band met elkaar. We konden goed overweg met de leraren, zelfs nu ik van school ben is er nog contact. Een appje over en weer en als ik in de buurt ben stap ik even naar binnen”, vertelt hij.

Als ik in de buurt ben stap ik even naar binnen

Op zijn Hoornbeeck-tijd kijkt Matthijs met veel plezier terug. Hij twijfelde tussen de opleidingen Metselaar en Timmerman, maar koos het laatste. Na niveau 2 deed hij ook niveau 3 van de BBL-opleiding. “Vier dagen in de week werken, op donderdag naar school. Dat was niet alleen gezellig, je leerde er ook veel. Bij een praktijktoets maakte je eerst een schets, dan een materiaalstaat voor de werkvoorbereiding en vervolgens een 2D-tekening. Zo heb ik leren tekenen en daar heb ik nu veel plezier van.”

Voor zichzelf begonnen

Matthijs was een jonge leerling en begon al op zijn vijftiende aan de opleiding. Gedurende de drie opleidingsjaren werkte hij bij Van Mourik, een aannemer in Nederhemert. Daar bleef hij ook na zijn diplomering werken. “In de avonduren en op zaterdag had ik veel beunwerk zoals we dat noemen. Dat werd steeds meer en daarom ben ik na een paar jaar, op mijn twintigste, voor mezelf begonnen. Ik houd wel van een uitdaging.”

In de avonduren en op zaterdag had ik veel beunwerk

Zelf praktijkdocent

Zijn bedrijf groeit snel, Matthijs heeft ook al enkele grote bouwprojecten uitgevoerd. Inmiddels heeft hij twee andere oud-Hoornbeeckers aan het werk en is er regelmatig een leerling van de Gomarus – klas 2 – op de bouw aan de slag. Matthijs: “Die komt volgend jaar bij ons stage lopen en ik hoop dat hij ook zijn opleiding bij ons doet.” Dus student Matthijs wordt dan ook een beetje praktijkdocent? “Dat lijkt mij mooi, ik heb al tegen ‘m gezegd: stop niet met school maar doe de opleiding op het Hoornbeeck.”

De band met zowel het Hoornbeeck College als oud-klasgenoten is gebleven. “Je merkt dat Gorinchem een kleinere locatie is, iedereen is heel betrokken op elkaar. Binnenkort hebben we een kleine reünie en tijdens jongerenavonden kom ik ook regelmatig oud-klasgenoten tegen. Dan merk je dat iedereen groeit in zijn vak.”