"Je werd voor de leeuwen gegooid, dat was een goede leerschool"

De à Brakelschool voor middelbaar technisch onderwijs – voorloper van het Hoornbeeck College – start in 1985 in de oude Lola-afwasborstelfabriek in het dorpje Nijkerkerveen. Een jaar laar verhuist de school naar Amersfoort. Wie zaten er zoal in de lichting van 1985? Forward spreekt er een aantal.

Met deze keer: Albèrt Pas, inmiddels zelf docent werktuigbouwkunde op het Hoornbeeck College in Amersfoort.

De à Brakel

‘Dit wil ik ook’ denkt Albèrt Pas als hij op de à Brakelschool kijkt naar het werk van zijn docenten. “Na een half jaar mts wist ik al: ik wil het onderwijs in”, vertelt hij net na het afronden van een pakket nakijkwerk. “Toetsen voorbereiding wiskunde op het hbo. Ja, na 33 jaar onderwijs ben ik nog steeds heel enthousiast over mijn werk.”

Het is maar goed dat Albèrt Pas niet opziet tegen reizen. Als inwoner van Rijssen gaat hij niet naar de regionale mts, maar naar de Amersfoortse à Brakelschool. “Om tien over zeven de trein in, tegen halfnegen op school. Maar we gingen met een grote groep, de trein zat vol studenten van de à Brakel, Sara Nevius en Trigland. Heel gezellig.”

Voor de leeuwen gegooid

Hij behaalt het diploma, volgt een hbo-opleiding elektrotechniek (Pedagogisch-Technische Hogeschool in Zwolle) en studeert daarna Wiskunde aan de Hogeschool Utrecht. Zijn eerste baan? Docent wiskunde/natuurkunde op de Udemans sg in Amersfoort. “Er was toen geen enkele vorm van begeleiding, je werd voor de leeuwen gegooid. Dat was een goede leerschool.”

Je werd voor de leeuwen gegooid, dat was een goede leerschool

100 meter van huis

Albèrt Pas blijft in Rijssen wonen en reist met plezier heen en weer. Ook als hij later aan de slag gaat op ‘de Fruytier’ in Apeldoorn. Hij geeft les van lbo tot examenklassen havo. Een tijdje werkt hij op de Fruytier scholengemeenschap in Rijssen, 100 meter van zijn huis. Tijdens een burn-out van een jaar re-integreert hij op een ‘multiculti’-school in Enschede. “Je begon op maandag gewoon met je les, zonder opening…” In 2017 stapt hij over naar het Hoornbeeck College Amersfoort, afdeling Werktuigbouwkunde.

Sturing van studenten

Al ruim drie decennia staat Albèrt inmiddels voor de klas. “Ik geniet iedere dag met volle teugen, mijn werk is mijn hobby! Op het Hoornbeeck hebben we een prachtig team bij werktuigbouwkunde, we krijgen alle vrijheid om het onderwijs in te richten.”

Dan stelt een ogenschijnlijk onverschillige jongen opeens een diepe levensvraag over de eeuwigheid

Minstens zo belangrijk vindt hij het contact met studenten. “Mijn drive is om studenten te begeleiden, er is immers veel nood en zorg. Ze hebben sturing nodig. Het is prachtig om iedere dag samen met de studenten met de Bijbel bezig te zijn en te zien dat de Heere werkt, ook onder onze jongeren!

Dan stelt een ogenschijnlijk onverschillige jongen opeens een diepe levensvraag over de eeuwigheid. En dan mag je vertellen dat, hoe groot de zonde ook is, de Heere barmhartig en genadig is en doorgaat met Zijn werk. Als docenten mogen we ook in deze tijd doorzaaien.”

Dit artikel staat in de Forward 2023.