Corrie ging na 38 jaar weer naar school: “Als je echt iets wilt, moet je er wat voor doen”

Na 38 jaar schreef Corrie Jansen (55) zich weer in voor een opleiding. “Dat was voor mezelf een hele stap. Maar als je echt iets wilt, moet je er wat voor doen.”

Corrie Jansen uit Werkendam deed de mavo, trouwde, kreeg vijf zoons en was als moeder thuis. Tot ze 13 jaar geleden aan de slag ging bij protestants-christelijk zorgcentrum ’t Slot in Gameren.

“Eerst als voedingsassistent en gastvrouw in de huiskamer. Vorig jaar viel ik in bij de dagopvang. Dat was heel leuk werk en ik wilde dit graag blijven doen. Ook omdat ik creatief ben en er meer uitdaging in zag. Alleen: ik moest er wel een papiertje voor halen.”

Gewoon doen

Dat ‘papiertje’ is een mbo-diploma Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg. “Ik heb een instaptoets gedaan bij Hoornbeeck Connect en het advies was: jij kunt wel niveau-4 volgen. Gelukkig is de opleiding maar twee jaar, dat is te overzien. Tegelijk zag ik er best tegenop, maar als je iets wilt moet je het gewoon doen. Onze kinderen, drie zijn er al getrouwd, zeiden: ‘Als u het wilt moet u het doen.’ Ook mijn man stond er volledig achter.”

Hoe verder de opleiding komt, hoe makkelijker het wordt

In september 2022 startte Corrie de opleiding bij Hoornbeeck Connect. Vanaf dat moment is haar week behoorlijk gevuld. “Maandag van half negen tot half vijf naar school, dinsdag werken in ’t Slot, woensdag is volledig voor schoolwerk en vrijdag weer ’t Slot. Ja, dat is intensief. En het was best wennen de eerste periode met alle opdrachten en verslagen. Maar hoe verder de opleiding komt, hoe makkelijker het wordt. En weet je, het is heel leuk om te doen.”

Ouderen stimuleren

Van de vakken springen er drie uit wat Corrie betreft. “Bij Communicatie ga je dieper in op het voeren van gesprekken en Empowerment is ook mooi. Hoe stimuleer je ouderen, is daar de vraag. Door Psychologie leer je mensen beter begrijpen. Dit soort vakken heeft echt toegevoegde waarde.” In haar klas zitten 16 studenten in alle leeftijdscategorieën. “Iedereen is verschillend, ook qua achtergrond, maar de gesprekken zijn fijn en de sfeer is heel open.”

De theoretische kennis kan ze direct toepassen in haar werk in ’t Slot. Daar is Corrie één dag per week activiteitenbegeleider en één dag werkt ze op de dagverzorging met extramurale cliënten. Tegen anderen die twijfelen of ze de schoolbanken weer zullen opzoeken, heeft Corrie een duidelijk advies: “Als je iets graag wilt, moet je er altijd aan beginnen.”

Dit artikel staat in de Forward 2023.