7 goede adviezen van D. (Dick) van Meeuwen

D. van Meeuwen

Vóór hij in 2020 afscheid nam gaf Van Meeuwen, lid College van Bestuur, adviezen voor het leven mee.

“Een apart gevoel om na ruim 45 jaar reformatorisch onderwijs met pensioen te gaan. De afgelopen negen jaar heb ik als lid van het College van Bestuur het Hoornbeeck College van binnen en van buiten heel goed leren kennen. Het is een geweldige school, met een fijne sfeer en goed onderwijs. Je wordt eigenlijk spontaan HoornBACK’er en wilt er naar terug om opnieuw kennis en vaardigheden op te doen. Een leven lang leren, dat is nodig in deze maatschappij.

7 levensadviezen

1. Blijf je hele leven vooral leren en jezelf ontwikkelen. Dat houdt je fris en jong. Denk niet als je dertig of vijftig jaar bent: ik weet genoeg. Ik hoef niet meer te leren. Dan doe je jezelf tekort. Onderzoek laat zien dat mensen die zich blijven ontwikkelen en willen leren makkelijker hun pensioengerechtigde leeftijd halen.

2. Wees onder alle omstandigheden jezelf. Probeer geen mensen na te doen of jezelf mooier voor te doen. De mensen om je heen zien je zoals je bent en zo accepteren ze je ook.

3. Wees voor alles eerlijk en betrouwbaar. Als je ‘ja’ zegt moet het ook ‘ja’ zijn. De mensen om je heen moeten je altijd kunnen vertrouwen.

4. Aan jouw integriteit mag niet getwijfeld worden. Hoe je met anderen en bijvoorbeeld met geld omgaat doet er echt toe. Er wordt op je gelet, zeker als je christen bent.

5. Fouten maken mag. Daar moet je niet over gaan tobben. Maar maak het wel goed met mensen die je door je fouten benadeeld hebt. Nog belangrijker: belijd ‘s avonds in het gebed je fouten en je zonden aan de Heere.

Laat in je omgeving merken dat je christen bent, door soms te spreken maar meer door je dáden

6. Probeer als een christen te leven. Kom ervoor uit! Dat is in deze tijd hard nodig want christenen worden steeds meer een kleine minderheid. De mensen om je heen begrijpen je vaak niet. Laat het in je omgeving merken door soms te spreken maar meer door je dáden! Een christen uit de tweede eeuw zei het zo: “Wij spreken geen woorden maar leven ze.” Zo kun je tot zegen zijn voor je medemens en dat is God toch waard!

7. Begin iedere dag met het gebed tot de Heere om kracht en wijsheid. Anders is het een verloren dag. God ziet graag ‘lege handen’ (Augustinus). Zo in afhankelijkheid leven is een rijk leven!

Toch nog een extra advies: het belangrijkste! Zoek allereerst om God te leren kennen. Daar krijg je nooit spijt van! Hem te dienen is goed voor nú en láter, na dit leven!”

 

Dit artikel komt uit de Forward – voorjaar 2020, het magazine van HoornBACK.