Willie studeerde af in 1985: ‘We schoven briefjes onder de deur door’

“Tja, toen ik er zat heette het Hoornbeeck College nog Sara Nevius. De opleiding had geen eigen gebouw maar zat verspreid over heel Amersfoort. Het eerste jaar hadden we les op de politieschool, het tweede jaar in verschillende villa’s.”

“We leerden koken in de kelder van het Van Lodenstein. Elke dag gingen we met een groep van vijf meiden met de trein vanuit Rijssen naar Amersfoort. Op het station stond een fiets. Iedere dag weer die bult opfietsen (de Amersfoorste Berg, red.), je reed van de ene locatie naar de andere en moest altijd haasten om op tijd te zijn. Maar… het was een heel leuke tijd. Ik was vroeger best verlegen, maar door die meiden ben ik opener geworden en leerde ik beter voor mezelf opkomen. Dat is belangrijk voor mijn ontwikkeling geweest.”

Werd je op roken betrapt, dan moest je de conciërge helpen schoonmaken

Willie bewaart goede herinneringen aan haar tijd op het Sara Nevius, de onderlinge sfeer was gemoedelijk en gezellig. “Wij waren één van de eerste klassen, in een paar van die villa’s hadden we een honk: een leegstaande ruimte die we mochten gebruiken in de pauzes. Roken deed je stiekem in het fietsenhok. Werd je betrapt, dan moest je de conciërge helpen schoonmaken. Ik rookte niet, maar stond er wel bij, dus ging ik ook maar meehelpen. Op de politieschool schoven we briefjes onder de deur van het lokaal naast ons. Daar zaten de politiemannen in spe. Heel onschuldig hoor, we zagen ze nooit en waren gewoon benieuwd wie ze waren.”

Hoornbeeck

Af en toe komt Willie nog klasgenoten tegen, maar niet vaak. “We kwamen immers uit heel Nederland, je verliest elkaar uit het oog. Een aantal leraren zie ik nog zo voor me: mevrouw Van den Boogaart die Nederlands gaf, de toen nog jonge leerkracht Fonville gaf biologie, die kon toch zo leuk lesgeven! Mijn zoon zit nu op het Hoornbeeck in Amersfoort, net als mijn dochter vóór hem, dus ik kom er nog weleens. Laatst kwam ik meneer Fonville tegen. Jazeker, hij herkende me nog. De jaren op het Sara Nevius, ik had ze niet willen missen. Ik ben mede daardoor gevormd.”

 

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Willie Jansen
Opleiding: Intas schakelopleiding (Helpende niveau 2)
Locatie: Amersfoort
Afgestudeerd: 1985
Werk: Huishoudelijke hulp bij RST
Privé: Getrouwd, zes kinderen

 

Dit artikel komt uit de Forward 2019, het magazine van HoornBACK. 

Lees meer artikelen