Marien is met zijn gezin uitgezonden door MAF

Jarenlang denken Marien en zijn vrouw Marieke uit Kapelle na over waar God hen wil gebruiken. Uiteindelijk blijkt Gods plan perfect aan te sluiten op hun talenten, werkervaring en verlangen. Ze zijn door Mission Aviation Fellowship (MAF) uitgezonden naar Papoea.

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Marien Geense (34 jaar)
Opleiding: IT Beheer niveau 4
Locatie: Rotterdam
Wordt: Regional manager IT op Papoea, Indonesië

“Bij zending dacht ik aan evangelieverkondiging”, vertelt Marien. “Maar het is niet zo zwart-wit. De verkondiging is zeker belangrijk, maar die begint denk ik in je dagelijkse leven. Daarin kun je al zo goed laten zien hoe goed het is om de Heere te dienen. Je naasten onvoorwaardelijk liefhebben wijkt af van de wereldstandaard, en maakt mensen nieuwsgierig: waarom doe je dat eigenlijk? Zo kun je ze hopelijk tot Christus leiden.”

Met die insteek zijn Marien en Marieke en hun kinderen Nathan (8) en Chloé (6) uitgezonden naar Sentani op Papoea, Indonesië. Marien gaat daar aan de slag als regional manager IT voor MAF, een christelijke organisatie die met vliegtuigen hulp en hoop brengt in ontwikkelingsgebieden voor mensen die het nodig hebben. “Als je het over MAF hebt, heb je het over vliegtuigen en piloten. Maar elke MAF-base is een klein ‘Schipholletje’ waar van alles geregeld moet worden. Vliegtuigen hebben steeds meer software aan boord. Met het IT-team gaan we zorgen dat de vliegtuigen kunnen blijven vliegen, maar ook zetten we digitale toepassingen in om het evangelie te helpen verspreiden. Evangelisten en dominees hebben belang bij internet voor studie, en met bijvoorbeeld audiobijbels kunnen mensen in hun eigen taal naar de Bijbel luisteren. MAF heeft veel IT’ers nodig, de nood is best hoog.”

Persoonlijke missie

Ter voorbereiding hebben ze een Bijbelschool in Engeland gevolgd, wonen ze vijf weken op de MAF-base in Nampa, Idaho, Amerika en gaan ze vanaf maart 2022 tien maanden lang een taal- en cultuurstudie volgen op Java. Vandaaruit vertrekken ze naar Papoea. “Marieke is opgeleid als verpleegkundige, zij heeft ook op het Hoornbeeck College gezeten. In eerste instantie gaat ze voor de kinderen zorgen – als we meer gesetteld zijn, wil ze graag iets gaan doen met haar verpleegkundige skills. Nathan en Chloé vinden het vooral een enorm avontuur. Ze zijn gek op de natuur. Nathan is gek op reptielen en ze willen straks een papegaai als huisdier. Die verwondering over al de verschillende natuur die we zien is heel mooi.”

De visie en missie van MAF is ook onze persoonlijke missie: om mensen op de meest afgelegen plaatsen te bereiken met het goede nieuws in onze Heere Jezus Christus.

Op Papoea gaan ze wonen tussen de lokale bevolking. “De visie en missie van MAF is ook onze persoonlijke missie: om mensen op de meest afgelegen plaatsen te bereiken met het goede nieuws in onze Heere Jezus Christus. Dat willen we samen met andere christenen vormgeven – dat is het fellowship-element in MAF. Samen ben je het lichaam van Christus, ieder met zijn eigen talenten en gaven. Met één doel: Christus, het Hoofd, verheerlijken.”

Kruis op je nemen

De ‘Geense family’ ziet in verlangen uit naar hun missie, maar dat betekent niet dat het alleen maar makkelijk is. “Jezus zegt: ‘Als je Mij wilt volgen, moet je je kruis op je nemen.’ Als ik keek naar de rijke jongeling uit de Bijbel, die alles moest verkopen en het aan de armen moest geven, dacht ik: dat is toch niet zo moeilijk? Maar toen ik zelf spullen weg moest doen, kreeg ik begrip voor die jongeman.”

We dragen elke dag ons kruisje, maar Jezus volgen betekent ook: weten dat Hij erbij is en voor ons zorgt.

“Ons nieuwbouwhuis met grote tuin was ons dierbaar geworden, bij al onze spullen hadden we een stukje identiteit ontwikkeld. Ik had het naar m’n zin op werk. Hier ken je niemand en voel je je soms een vreemdeling, ondanks dat we gastvrij worden ontvangen. Daarin is het belangrijk houvast te hebben in de wetenschap dat de Heere ons hier heeft gebracht. We dragen elke dag ons kruisje, maar Jezus volgen betekent ook: weten dat Hij erbij is en voor ons zorgt. Daarin geeft Hij zoveel zegen, elke dag opnieuw.”

Talenten benutten

Op het Hoornbeeck heeft Marien de opleiding IT Beheer gedaan. “Daar heb ik veel aan gehad. Als je snapt hoe de techniek van software- en applicatiebeheer werkt, kun je daar beter leiding in geven.” In de veertien jaar daarna werkt hij bij een bank, een mkb automatiseerder en als programmamanager van het digitale team van een grote zorginstelling. Ondertussen rondt hij de hbo-opleiding Bedrijfskundige Informatica af. “Dat was een enorme voorbereiding. God heeft je niet voor niets talenten gegeven, en groei en ervaring in je werk. Ik ben ervan overtuigd dat Hij van ons vraagt om dat te gebruiken op de plek waar we heen moeten.”

“In Habakuk 2 vers 14 staat dat de aarde vol zal worden met de kennis van de heerlijkheid van de Heere, zoals het water de bodem van de zee bedekt. Dat is een geweldig beeld waar we naar verlangen. Ik denk dat we juist met de digitale mogelijkheden hierin nog veel meer kunnen bereiken. Vers 2 in het Engels is daar een mooie bemoediging in. Daar staat de opdracht van de Heere aan Habakuk: ‘… write the revelation and make it plain on tablets. So that the herald may run with it.’ Het woord ‘tablet’ heeft in onze tijd een extra betekenis. En net als in de tijd van Habakuk is het ook nu nog belangrijk dat iedereen Gods openbaring kan lezen of horen. Digitale middelen kunnen daar erg ondersteunend in zijn, bijvoorbeeld de Bijbel-app op je tablet. Dat is een krachtige toepassing van het toegankelijker maken van Gods Woord.”

 

Op de hoogte blijven van het mooie werk dat Marien en Marieke doen? Volg hen op social media: Familie Geense – MAF (Facebook) en @geensefamily (Instagram). 

Dit artikel staat in de Forward 2022.