Marieke van June Store: ‘Christenen, wees niet zo druk met consumeren’

Een duurzaam en fair geproduceerd cadeautje, maar dan zonder stoffigheid en geitenwollensokkenuitstraling. Dat zocht oud-Hoornbeeckstudent Marieke Post en het viel niet mee om geschikte geschenken te vinden. De moeizame zoektocht leidde wel tot iets moois: een eigen webshop, June Goodies (inmiddels: June Store). “Alle producten zijn fair, biologisch, natuurlijk, gerecycled of handgemaakt. Alleen dat zijn echte goodies wat mij betreft.”

June Store Marieke

In 2012 zwaaide Marieke af op Hoornbeeck Rotterdam en ging als managementassistente aan de slag bij een bedrijf in de audiovisuele sector. “Ik was er de eerste vrouw, dus heb meteen plantjes gekocht en de muur een kleurtje gegeven.” Haar werkzaamheden waren meer secretarieel dan commercieel: debiteuren nabellen, klanten te woord staan en later kwam ook de planning erbij. Een jaar na haar indiensttreding werd kanker geconstateerd bij Marieke. Een periode van behandelingen volgde. “Ik ben heel ziek geweest, maar krabbelde op, stond er eigenlijk wel nuchter in.” Ondanks haar ziekte werd haar contract verlengd. “Dat hadden ze bij het UWV nog niet meegemaakt.”

Dankbaar

In 2016 begon Marieke steeds meer het commerciële aspect te missen in haar werk. Daarom startte ze naast haar baan met de webshop June Goodies. “Ik heb vooral in het begin veel fouten gemaakt”, blikt ze lachend terug. “En tijdens de zwangerschap stond het ook op een laag pitje, maar inmiddels draait de site goed. Het begint te lijken op wat ik voor ogen heb.”

De Bijbel staat vol opdrachten over het bewaren van de aarde

Met de keuze voor duurzame en fair producten wil ze ook een signaal afgeven. “Veel christenen leven op een luchtballon, praten in januari op een verjaardag al over welk resort ze in Zuid-Frankrijk hebben uitgekozen voor de zomer. Ik denk dan: wees niet zo druk met consumeren. De Bijbel staat vol opdrachten over het bewaren van de aarde.”

June store

Schuursponsje

Het in de praktijk brengen van die opdrachten hoeft wat betreft Marieke helemaal niet moeilijk te zijn. “Doe simpel”, zegt ze. “Koop geen schuursponsje vol microplastics, waarvan de schadelijke stoffen via de gootsteen terugkomen in je eigen drinkwater. Koop een schuursponsje van gerecycled materiaal. Gelukkig komt er bij christenen steeds meer aandacht voor duurzaamheid.”

Zorgen voor de aarde hoeft niet moeilijk te zijn. Doe simpel!

Hoe de webshopeigenaresse terugkijkt op het Hoornbeeck College? “Ik heb er enorm positieve herinneringen aan. Zat bij allemaal jongens in de groep, maar het was een erg leuke club. Veel plezier gehad, maar we waren ook serieus.”

June Store Marieke

Bezoek webshop June Store

 

Dit artikel komt uit de Forward 2019, het magazine van HoornBACK.

Lees meer artikelen