Lisa ontwerpt lichtplannen: “Ik vind het leuk om sfeer te brengen in een huis”

In twee jaar groeit Lisa uit van marketingstagiaire naar lichtontwerpster – en ondertussen volgt ze een opleiding tot interieurstylist. Ze zit helemaal op haar plek bij Lichtkunde in Lunteren.

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Lisa van Holland (21)
Opleiding: Commercieel medewerker
Locatie: Amersfoort
Periode: 2017-2019
Nu: Lichtontwerper bij Lichtkunde

 

Een lamp is maar een lamp. Dat dénkt Lisa tenminste, voordat ze als stagiaire terechtkomt bij Lichtkunde. Inmiddels weet ze wel beter: verlichting maakt een verschil in je hele huis. “Het is belangrijker dan de kleur van je bank”, vertelt Lisa. “Als je er geen verstand van hebt en zomaar ergens een spotje plaatst, kun je daar de mist mee ingaan. Het kan je hele interieur wegtrekken.”

In haar tweede jaar Commercieel medewerker gaat Lisa stagelopen bij Lichtkunde in Lunteren, een bedrijf dat lichtplannen ontwerpt voor zakelijke en particuliere klanten. Het is een marketing- en communicatiestage: Lisa mag de sociale media op zich nemen en richt de website in met teksten en foto’s. Al snel vraagt haar werkgever – Jaco en Henrike Goudriaan, die ook op het Hoornbeeck College hebben gezeten – of ze wil blijven werken. En dat wil Lisa maar al te graag.

Lichtplan maken

Vanaf dan volgt ze een cursus bij de Lighting Design Academy om ook zelf lichtplannen te kunnen gaan ontwerpen. Aan de hand van aantekeningen en plattegronden zet ze woningen in 3D in een computerprogramma, waarbij ze geen detail overslaat – tot en met de muurkleur en de bank. Vervolgens maakt ze een plan waar én welke verlichting er moet komen. “Met verlichting kun je iets uitlichten: bijvoorbeeld een muur, schilderij of trap. Er is zoveel mogelijk. Ik vind het leuk om sfeer aan te brengen in een huis en alles tot z’n recht te laten komen.”

Sommige klanten vragen of Lichtkunde ook hun interieur kan ontwerpen – en dat ligt helemaal in het straatje van Lisa. Daarom is ze in oktober begonnen met een opleiding tot interieurstylist, waarmee ze nu nog volop bezig is.

“Ik zie mijn werk echt als hobby”

Ze vindt het heerlijk om zoveel vrijheid te hebben. “Ik word heel erg vrijgelaten en mag over bepaalde dingen zelf beslissen. Dat vind ik heel fijn werken, anders had ik het nu niet zo ver geschopt. Oud- klasgenootjes vragen me vaak hoe ik aan m’n baan ben gekomen, omdat hen zoiets ook heel leuk lijkt. Ik zie mijn werk ook echt als hobby. Als je het niet meer leuk vindt, moet je iets anders gaan doen.”

De goede afslag

Dat Lisa hier terechtgekomen is, vindt ze nog altijd bijzonder. Want op de middelbare school heeft ze hele andere ideeën: ze wil verloskundige worden. Na haar examen stapt ze van dat idee af. Ze wil ook wel ‘iets met kantoor’ doen en komt zo bij de opleiding Accountmanager terecht. Daar vindt ze de marketingvakken het leukst. “Maar dat was maar een klein onderdeel van de opleiding. Op school zitten was niet mijn sterkste punt – het liefst had ik het hele jaar stage.”

“Het geloof heeft mij geholpen om de juiste beslissingen te nemen”

“Ik zat op een rechte weg, en had de optie om naar links en naar rechts te gaan. Ik ben blij dat ik deze afslag heb genomen. Het geloof heeft mij geholpen om juiste beslissingen te nemen. Ik kan hard werken, maar weet dat ik daar altijd mee geholpen word. Het Hoornbeeck is een hele goede school en je kon er de juiste begeleiding krijgen. Ik denk dat het geloof op dit vlak een hele grote rol heeft gespeeld.”

Blijven ontwikkelen

Lisa heeft grote dromen. “Ik wil me blijven ontwikkelen. Hopelijk wordt het vanzelfsprekend dat we bij meerdere projecten ook een interieurplan maken. En het lijkt me leuk als we er nog een collega bij zouden krijgen. We hebben ook nu weer plek voor een stagiair, het liefst een jongen die de technische tekeningen kan maken en af en toe bij de klant thuis lampen kan monteren.”

“Misschien begin ik ooit voor mezelf, maar voor nu zit ik heel goed op m’n plek. Dat
komt ook wel door de fijne samenwerking met Jaco en Henrike. Werk en privé moet je gescheiden houden, dacht ik altijd. Maar als je iets leuks meemaakt in het weekend, dan vind ik het alleen maar leuk om te delen. We kunnen lachen, maar ook serieuze gesprekken hebben.”

Dit artikel staat in de Forward 2022