Als ondernemen overleven wordt: Jaap Herweijer over zijn initiatieven in coronatijd

Een nieuw bedrijfspand, een nieuwe horecakeuken met alle mogelijkheden om events en feesten tot 1000 gasten te cateren. Voor oud-Hoornbeecker Jaap Herweijer, sinds 2010 eigenaar van Mariet Party’s & Events uit Numansdorp, waren de vooruitzichten voor 2020 positief.

Jaap Herweijer

De kaarten voor het Open Huis lagen bijna bij de drukkerij, de orderportefeuille voor het voorjaar zag er rooskleurig uit. Tot die toespraak van minister-president Rutte op 16 maart. De volgende ochtend was zijn orderboek volledig leeg. “Alle opdrachtgevers annuleerden hun events en bijeenkomsten”, vertelt de ondernemer. Nu is Herweijer niet het type ‘bij de pakken neerzitten’ en kwam hij direct in beweging.

“Nog diezelfde week startte ik een maaltijdservice. Particulieren konden op vrijdag en zaterdag hun keuze maken uit twee menu’s, een kindermenu en een dessert.” Het bleek een succes, in de eerste week werden er 168 maaltijden afgehaald of bezorgd. “Met dank aan mijn zakelijke netwerk in de Hoeksche Waard en de leden van mijn kerk, de Gereformeerde Gemeente van Klaaswaal.” Zijn maaltijdservice bleek geen eendagsvlieg, inmiddels heeft hij een trouwe klantenkring die wekelijks bestelt. “De kerst gaf een piek met luxe gerechten om een vier- of vijfgangenmenu mee samen te stellen.”

Initiatieven

Van alleen de maaltijden kon Mariet niet leven en daarom startte Jaap Herweijer een reeks initiatieven. “Moederdag- en Vaderdagboxen, picknickmanden, barbecueworkshops met een Big Green Egg, barbecuepakketten en tapasplanken”, somt hij een deel van de nieuwe producten op. Hij ontwikkelde als eerste in Nederland de anderhalvemeter-statafel.

Jaap Herweijer ontwikkelde als eerste in Nederland de anderhalvemeter-statafel

Na de zomer zette de ondernemer nog een tandje bij, zeker toen na september het pakket maatregelen weer werd uitgebreid en feestjes opnieuw werden geannuleerd. “Een nieuwe webshop zorgde voor extra verkoopmogelijkheden. Daarin bood ik kerstpakketten met streekgerechten aan, maar ook cadeaus, all-in gourmetschotels, en oliebollen en appelbeignets rond oud en nieuw.”

Verse soepen

Tussen de bedrijven door ontwikkelde Herweijer een eigen lijn verse soepen. Onder de naam Hoeksche Soep, afgeleid van de regio Hoeksche Waard, brengt hij een reeks van inmiddels 18 soorten soep op de markt. De ingrediënten haalt hij zoveel mogelijk bij boeren en bedrijven in de Hoeksche Waard. “De reacties van klanten zijn lovend, ze ontdekken hoe lekker verse soep is. Een wereld van verschil met bijvoorbeeld een blik soep uit de supermarkt.” Het aantal emmertjes dat wekelijks wordt besteld stijgt en verkooppunten in de regio hebben inmiddels serieuze interesse.

Skiwoche

Het bedrijf van Jaap Herweijer overleeft dankzij alle initiatieven, in 2021 is hij alweer gestart met een Winterkost Drive-in en de Mariet Skiwoche voor alle wintersporters die een jaartje gedwongen thuisblijven. Toch kijkt de ondernemer uit naar een situatie waarin hij weer aan zijn eigenlijke vak toekomt. “Als gastheer de gasten van mijn opdrachtgevers in de watten leggen, dat is toch het mooiste om te doen.”

We hebben zoveel steun gekregen, daar werden we vaak stil van

Tegelijk zal hij niet snel afscheid nemen van zijn maaltijdservice en Hoeksche Soepen, eenvoudigweg omdat hij er klanten een plezier mee doet. “2020 was een zwaar jaar waarin we echt geen zwarte cijfers schrijven. Tegelijk heeft het ons als gezin aan niets ontbroken. We hebben zoveel steun gekregen van leden van de kerk, maar ook van totaal onbekenden. Daar werden we vaak stil van. We ervaren het als zegen van de Heere en daar zijn we Hem dankbaar voor.”

 

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Jaap Herweijer
Opleiding: Ondernemer Retail
Locatie: Rotterdam
Periode: 2005-2008
Nu: Eigenaar Mariet Party’s & Events Klaaswaal

 

Dit artikel komt uit de Forward 2021, het magazine van HoornBACK. 

Lees meer artikelen