Ivonne is kaasboerin met een hart voor zorg

Jaren na haar opleiding SPW komt Ivonne – via wat omwegen – terecht in haar familiebedrijf, een zuivelboerderij. “Het geleerde breng ik nog elke dag in de praktijk in ons bedrijf.”

“Ik riep altijd: ik trouw nooit met een boer!”, vertelt Ivonne Noordam lachend. “Mijn vader was boer, de koeien stonden voorop. Toen hij werd uitgekocht, ging hij voor zijn nieuwe boerderij op zoek naar een dorp met een kerk en een christelijke school. Dat werd Hellouw.”

“Ik was 16 en vond het vreselijk om weg te gaan uit Veenendaal. Toen ik verkering kreeg met Johan, die in Hellouw in dezelfde straat woonde, kon ik het niet meer ontkennen. Ik zou trouwen met een boer en in Hellouw blijven.”

Ik wilde per se op een schippersinternaat werken, vond het mooi dat je de ouders mocht vervangen

Eigenlijk wilde Ivonne juf worden, maar na drie jaar havo besloot ze over te stappen naar de opleiding SPW (Hoornbeeck College Amersfoort). “Ik wilde per se op een schippersinternaat werken, vond het mooi dat je de ouders mocht vervangen. Dat lukte en ik vond het er fantastisch! Dan kreeg ik een briefje met de tekst: ‘Jij bent doordeweeks mijn mamma.’

Zuivelboerderij

Met de komst van ons tweede kind ben ik in het familiebedrijf gaan werken: een zuivelboerderij. Van de melk maken we kaas en diverse andere zuivelproducten. Mijn schoonzus en ik houden ons voornamelijk bezig met de winkel waar we producten verkopen. Mijn zwager doet de koeien en mijn man maakt kaas.”

Het onderwijs bleef echter trekken. Ivonne volgde een cursus Boerderijeducatie en ontvangt nu regelmatig basisschoolklassen. Met veel plezier brengt ze kinderen boerderijthema’s bij. Inmiddels is ze bestuurslid bij Boerderijeducatie Rivierenland en afgevaardigde voor het platform Boerderijeducatie Nederland. Daarnaast volgt ze de masterclass ‘Korte ketens in Rivierland’ in samenwerking met de Wageningen University & Research. “Deze opleiding is gericht op meer afzet van streekproducten in het eigen gebied, een onderwerp dat mij zeer aanspreekt.” Ook de zorg ligt haar nog na aan het hart: “Ik denk weleens aan een zorgboerderij. Jarenlang mocht ik een jongen met PDD NOS opvangen in de vakantie, dat was ook mooi.”

Ik denk weleens aan een zorgboerderij

Geweldige tijd

Over haar periode op het Hoornbeeck College kan ze kort zijn. “Een geweldige tijd. Mijn dochter heeft er dezelfde opleiding gedaan. De identiteit, gekoppeld aan de zorg, gaf me een goede basis voor het werkveld. Het geleerde breng ik nog elke dag in de praktijk in ons bedrijf.”

HOORNBACK PASPOORT

Opleiding: SPW
Locatie: Amersfoort
Afgestudeerd
: 1995
Werk: Eigen bedrijf, zuivelboerderij
Privé: Getrouwd, vier kinderen

Dit artikel komt uit de Forward, het magazine van HoornBACK.  

Lees meer artikelen