Gerjan Neele kreeg les van zijn vader: ‘Ik kreeg een 1 van hem’

Een tikkie rebels was hij wel en het verzuimbeleid vond hij kinderachtig – toch kijkt Gerjan Neele met dankbaarheid terug op zijn Hoornbeeck-tijd in Rotterdam.

“We gingen met een grote groep vanuit het vmbo naar het Hoornbeeck in Rotterdam. Het werd een fantastische tijd, we hebben heel veel plezier gemaakt. Indertijd vond ik het best een strenge school, vooral het verzuimbeleid vond ik destijds kinderachtig. We hadden een ontzettend leuke klas. Mijn vader, van wie we jarenlang les kregen, kijkt daar wel anders op terug. Die vond het vooral een lastige lichting geloof ik.” Ondanks dat predicaat is vrijwel de hele klas geslaagd.

Eén docent is Gerjan altijd bijgebleven: “Meneer Van der Hoek. Hij gaf ons een bedrijfseconomisch vak, volgens mij kosten of iets dergelijks. Hij was in het begin formeel, streng en afstandelijk. Huiswerk niet gedaan? Dan werd je eruit gestuurd; je had dan immers in de les niets te zoeken. In de loop van het jaar zag je hem veranderen, hij ontdooide, toonde veel humor. Volgens mij was dat zijn strategie. Een geweldige, ouderwetse docent, een wereldleraar. Ik bewaar erg goede herinneringen aan hem.”

Van voortrekken was zeker geen sprake!

1 voor godsdienst

Andere hoogtepunten uit zijn Hoornbeeck-tijd zijn de deelname aan het project Jong Ondernemen, waarmee ze landelijk derde werden. “Dat was geweldig om te doen, daar heb ik veel van geleerd.” Naast zijn stage volgde Gerjan aan het Hoornbeeck de opleiding voor NIMA Marketing-A: “Het slagingspercentage lag niet erg hoog. Mijn vader – die daarin ook lesgaf – had er een hard hoofd in, hij wist immers hoe ik was. Tot zijn – en mijn – verbazing slaagde ik in één keer.”

‘Dieptepunten’ waren er ook: “Zo kreeg ik een 1 voor godsdienst, van mijn vader nota bene. Ik had – ook na verschillende verzoeken van zijn kant – mijn werkstuk niet ingeleverd, dat lag nog steeds thuis in de printer. Die 1 is blijven staan. Nee, van voortrekken was zeker geen sprake!”

Dankbaar

De reformatorische identiteit van het Hoornbeeck Collega draagt volgens Gerjan zeker bij aan de kwaliteit van de school. “Ze zijn niet voor niets al jaren het beste ROC van Nederland. De goede resultaten komen door de manier van lesgeven en de wijze waarop docenten in het leven staan. Ik zie daar zeker een verband. Ik heb er veel geleerd, mij is daar professionaliteit bijgebracht. Natuurlijk, je bent wat rebels in die tijd en maakt het sommige docenten nogal lastig. Maar ik kijk met respect en dankbaarheid terug op die Hoornbeeck-tijd.”

HOORNBACK PASPOORT

Naam: Gerjan Neele
Opleiding: Medewerker Marketing en Communicatie (Commerciële Economie)
Locatie: Rotterdam
Afgestudeerd: 2008
Werk: Accountmanager Installatiebedrijf
Privé: Getrouwd, dochter van 7 jaar en zoon van 5 maanden
En verder: Lid gemeenteraad Hoeksche Waard (SGP)

Dit artikel komt uit de Forward, het magazine van HoornBACK.